Bisel-verseny

Bisel-féle vízminősítés a Rákos-patakon

A BMSZC Neumann János Számítástechnikai Szakgimnáziuma csatlakozott az országos Bisel-vízminősítő hálózathoz. A program keretében az iskolához közeli vízfolyást kiválasztva, annak őszi és tavaszi monitorozásával, makroszkopikus gerinctelen élőlényeit, mint indikátorokat határozunk meg, és megállapítjuk a vízminőség változását. A Bisel-vizsgálat alapelve: „Minél érzékenyebb egy élőlény, annál tisztább vízben tud csak életben maradni. Minél tisztább a víz, annál többféle élőlény található benne.”

Rögtön a tanév elején, az október 1-i Élőhely (Habitat) Világnap alkalmából versenyt hirdetett a Földművelésügyi Minisztérium, amelyben jelenleg 4 tanuló vesz részt a 9. E osztályból.

„A Neumannból kisétáltunk a Rákos- patakig, majd elvégeztük az előkészületeket. Az egyikőnk felvette a mellcsizmát, és kezében egy hálóval belementek a patakba, hogy mintákat vehessen a meder faláról, az aljáról és a benne lévő élővilágból. A falról és a meder aljából szedett minta alapján megállapítottuk a meder jellemző anyagát. A mintákat kiszedtük egy tálcára, majd egy nagyító segítségével megvizsgáltuk a talált taxonokat. Miután megvizsgáltuk a taxonokat, megállapítottuk határozó könyvek segítségével, hogy milyen fajokat találtunk.” Az alábbi taxonok képviselőit gyűjtöttük be a vizsgálat során: csigák, kagylók, bogárlárvák, szúnyoglárvák, szitakötőlárva, pióca. A talált fajok érzékenységi szintje és a figyelembe vehető taxonszám alapján meg tudtuk állapítani a víz minőségét, a szabványos Bisel- táblázat segítségével. A Bisel- táblázat alapján az 5- ös biotikus index értéket állapítottuk meg, ami alapján a Rákos-patak vizének minősége a vizsgált szakaszon kritikusnak tekinthető (III. vízminőségi osztály és a sárga színkód).

A vízpart távolabbi szakaszán tőkés récék szűrögették táplálékukat a vízből. A vízi növényzet helyenként dús szövedéket alkotott, amiből halak tűntek elő. A vízparton végigsétálva gyomtársulások növényfajait találtuk: fehér mécsvirág, vadrezeda, takarmánylucerna, mezei katáng, madárkeserűfű, nagy útifű, pongyola pitypang és bogáncsfaj.

 

 

   

 

A mintavétel folyamata és néhány begyűjtött vízi makrogerinctelen

 

 

A térképen sárga színnel jelöltük a vízminőséget

(III. vízminőségi osztály, kritikusan szennyezett víz)

 

   

 

 

A Bisel-programot plakát, illusztrációk és prezentáció összeállításával szeretnénk népszerűsíteni

 

 

A Bisel-programban elsőként a 9. E osztály tanulói vettek részt, akik a vizsgálatokat tavasszal folytatják. A 2017 őszi felmérés eredményeit plakáttal és rajzokkal illusztráltuk, amelyek helyet kaptak az iskola ökofaliújságján. A beszámolót ppt vetítéssel a 9. A osztály tanulóinak tartottuk.

 

Versenyzők:

 

Farkas Réka, Károly Márk, Pihelevics Krisztofer, Ujvári Bence

 

 

 

A programról bővebben az alábbi linken lehet olvasni:

 

www.bisel.hu

 

 

 

Budapest, 2017. október 27.

 

Tóth Marietta

 

 

 

 

 

* * * * * * * * * * * * * *

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
<<  Március 2024  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Dokumentumok

Galéria

Képek