Iskolánkban fészkelő madarak

A május 4-én délután, Bedécs tanárnő segítségével végzett fészekodú ellenőrzés során örömmel tapasztaltuk, hogy az iskolaudvarban elhelyezett madárodúk közül háromban költés történt. A két B-típusú (széncinegék fészkelésére alkalmas), valamint a D-típusú (tágabb röpnyílású, többnyire a seregélyek mérettartományában lévő madarak számára készített) odúban egyaránt fészket rakott egy-egy széncinege pár, és szorgosan etetik összesen 13 fiókájukat. Még a ballagás alatt, az odú környékén lévő nagy tömeg sem gátolta őket abban, hogy hernyókkal lássák el utódaikat. Sajnos, a rozsdafarkúak számára kihelyezett két C-típusú odú idén is üresen maradt, de az iskola környékén rendszeresen felcsendülő dallamokból arra következtethetünk, hogy a közelben mégis találtak fészkelésre alkalmas helyet.
Egy héttel később pedig Ágoston tanár úr lelkesen hozta a hírt, hogy a tornaterem felőli belső udvar egyik fáján örvös galamb neveli két fiókáját. Tényleg nagyon szép látványt nyújt ez a - galambok közül talán a legszebb - faj, gallyak közé rejtett fészkének látványa.
Az itatónak - különösen ebben a száraz időszakban - óriási szerepe van abban, hogy a madarak pótolják nélkülözhetetlen vízszükségletüket. Látogatják is rendesen. Néha akkor a forgalom, hogy sorban kell állniuk ahhoz, hogy igyanak néhány kortyot, vagy megmártózzanak a hűsítő vízben.
Érdemes tehát egy kis időt szakítani arra, hogy néhány percig élvezzük ennek látványát, mert érdekes, időnként mulatságos jelenetnek lehetünk tanúi.

Kocsi Attila

Fotok >>>

 

* * * * * * * * * * * * * *

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
<<  Március 2024  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Dokumentumok

Galéria

Képek